E-tekstiili

53014726_257051208544633_6178932134632226816_n

 

”E-tekstiili, eli elektroninen tekstiili, on tuote tai teos, jossa on yhdistetty elektroniikkaa ja tekstiilimateriaaleja. Yksinkertaisimmillaan sellaisen voi valmistaa tekstiilistä, sähköä johtavasta ompelulangasta, LED-valosta ja virtalähteestä kuten paristosta. Ohjelmoitavien mikrokontrollien eli pienten tietokoneiden avulla tekstiileistä saadaan interaktiivisia, jolloin ne saadaan reagoimaan ympäristön muutoksiin kuten vaikka valoon tai lämpötilaan” (Etekstiilit 2018).

 

 

DEMO

 

52351512_900455103631957_3441606785192951808_n

 

 

 

 

 

Aloitimme työn suunnittelulla. Suunnitelmassa pitää tulla esille työtavat, jolla tuote tuotetaan ja se toimii samalla ohjenuorana. Suunnitelmaan olen eri väreillä merkinnyt eri työvaiheet.

 

 

 

 

Seuraavaksi aloitin käsineulonnalla kiinnittämään paristonpitimen Kiinnitin sähköäjohtavalla ompelulangalla ompeleen kankaan palaseen, jonka olin jo ennakkoon ommellut paitaan. Neuloin nepparin sähköäjohtavalla langalla kankaaseen ja katkaisin langan.

Prosessi jatkui niin, että ompelin toisen puolen nepparista sähköäjohtavalla langalla ja jatkoin ompelua molempien ledien negatiivisten napojen läpi. Lopuksi tein päättelyn. Toistin saman, mutta ledin positiivisten napojen läpi.

Ohessa kuva ennen ja jälkeen. Ledivalot näkyvät kruunun ”timanttien” päässä.

Eriyttäminen varhaiskasvatukseen

Orientoituminen ja tutustuminen e-tekstiileihin

Varhaiskasvatuksessa toteutustapoja on rajaton määrä. Tärkeintä on kuitenkin niin sanotut ennakkovalmistelut, eli lapsen perehdyttäminen e-tekstiilien maailmaan. Työ voitaisiin lasten kanssa toteuttaa projekti luonteisesti ja käsitellä joka päivä hieman uutta asiaa. Tämä voidaan toteuttaa muun muassa niin, että opettaja tuo päiväkotiin valmiita e-tekstiili töitä, joista lasten kanssa käydään keskustelua ja tarkastellaan kuinka työ on kiinnitetty ja toteutettu. Myös jonkinlainen orientoiva kirjasatu e-tekstiilien maailmaan olisi hauska lapsille.

Harjoittelu

Lasten kanssa kannatta aloittaa e-tekstiili projekti kytkentäharjoituksilla, jossa päästään samalla kokeilemaan käytännössä kuinka kiinnitys tapahtuu ja mitä vaiheita siihen kuuluvat.

Ohessa on valokuvia demolta, jossa harjoittelimme tätä. Tämän voisi toteuttaa lasten kanssa.

Suunnittelu ja materiaalit

Varhaiskasvatussuunnitelma korostaa toiminnan toteuttamista lasten kiinnostuksen kohteistäa käsin ja tämä voisi olla pohja koko toiminnalle. Opettaja asetta ehdot työhön (2 lediä ja yksi kytkin). Opettaja voi motivaation ja ideoinnin vuoksi tuoda eri e-tekstiili materiaaleja, joita voi käyttää inspiraationa. Myös Pinterest ja kirjat voivat olla ideointii erinomaisia. Lapset suunnittelevat työnsä ja sen vaiheet, jonka jälkeen ne käydään opettajan kanssa läpi yksitellen. Tarkoitus on tässä vaiheessa lapsen kanssa yhdessä arvioida työtä ja suunnitelmaa sekä varmistaa, että lapsi ymmärtää vaiheet ja mitä siihen vaaditaan. Myös mahdolliset haasteet tuodaan esille ja niihin pyritään ratkaisu löytämään.

Kun suunnitelmat ovat valmiita, lasten kanssa aletaan materiaaleja miettimään. Käytetäänkö päiväkodin vai tuodaanko kotoa jotain. Tämä riippuu aivan lapsen itse suunnittelemasta työstä. Suunnittelu- ja materiaalivaihe voidaan toteuttaa koko ryhmän toimintana.

Työnteko

Materiaalien ja suunnitelmien jälkeen voidaan itse työ aloittaa. Varhaiskasvatuksessa toteuttaisin tämän pienryhmä toimintana, jossa puolet lapsista toteuttaa työtään ja toisen puolikkaan kanssa on suunniteltu jotain muuta pedagogista toimintaa.

Työn reflektointi ja esitys

Valmiista työstä lpasi tekee itsearvioinnin ja esittelee sen muulle ryhmälle. Töillä voidaan leikkiä muutama päivä päiväkodissa ja tehdä näyttely, jonka jälkeen sen voi viedä kotiin.

Lähteet:

Etekstiilit 2018. Viitattu 18.2.2018. Saatavissa: https://etekstiilit.com/2018/08/23/hei-tekstiilimaailma/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: